Откриха нереална звезда

  • 01 септември 2011 10:07

  • 1994
  • 2
Откриха нереална звезда
© Интернет

Първобитна звезда, открита от астрономите в края на нашата галактика, може да обърне наопаки всички съвременни представи за това, как се образуват звездите във Вселената.

Според приетите норми, такава звезда просто не може да съществува. Разположената в съзвездието Лъв звезда SDSS J102915 +172927 по масата си е съпоставима с нашето Слънце. За нея до неотдавна се знаеше малко-тя е от първото поколение звезди след Големия взрив, т.е.отпреди около 13 милиарда години и се е създала сравнително бързо след като първите звезди са загинали при взривовете на свръхновите.

Но това, което особено развълнувало астрономите е, че звездата се оказа изключително бедна на химически елементи, по-тежки от хелий, което от гледна точка на съвременната астрономия, е просто невъзможно.

„Според приетата теория за образуването на небесните тела, звездите с малка маса, като тази, не може да се образува, ако количеството метали в състава й не превижи критичната величина", поясни специалистът от германския университет Елизабет Кафау. Според думите й, за охлаждането на звездното вещество на такова небесно тяло са необходими наличието на въглерод и кислород, но тази звезда не може да се похвали с достатъчно количество от тези два елемента. "Наблюденията ни показват, че планети с малка маса са се образували в условията на примитивен химически анализ. Въпросът сега е колко са били те?", задава въпрос Кафау и заяви, че отговорът на този въпрос ще хвърли светлина върху еволюцията на галактиките, пише Утро.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1994 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Jecho

2011.09.30 | 17:04

2
ne samo vav vselenata, no po princip nqma nevazmojni ne6ta! Chovek kato 4ete tezi ne6ta za zemqta i otvad neq, nqma kak da ne se udivi na veli4ieto na Sazdatelq na vsi4ko! :) Velik Tvorec!
Яни

2011.09.30 | 16:59

1
Няма невъзможни неща в Вселената

Добави коментар

Водещи новини