Аржентинци превръщат кравешки оригни в гориво

  • 22 октомври 2013 15:33

  • 2494
  • 1
Аржентинци превръщат кравешки оригни в гориво
©

Аржентински учени откриха начин да превърнат газ, създаден от храносмилателната система на едрия рогат добитък, в гориво, пише "Новинар".

Новаторската система е разработена от аржентинския Национален институт за селско стопанство (INTA). Смята се, че откритието може да ограничи емисиите на парникови газове, които причиняват глобалното затопляне.

С помощта на система от клапани и помпи експерименталната технология извежда през тръба храносмилателните газове от стомашната кухина на кравите до специално обособен резервоар.

Характерните със звука си газове, които на медицински език са известни като еруктация - след това се обработват, за да се отдели метанът от други газове като въглероден диоксид. Именно метанът е основният компонент на природния газ, използван за гориво – от коли до електроцентрали.

"След като го компресирате, този газ става същият като природния газ", пояснява един от учените в INTA Гилермо Бера. По думите му засега този метод не е много практичен като източник на енергия, но ако обърнем поглед към 2050 г., когато запасите от изкопаеми горива ще са на привършване, кравешкият газ ще е „истинска алтернатива".

Всяка глава добитък отделя между 250 и 300 литра чист метан на ден. Това количество е достатъчно, за да се захранва хладилник, който да работи в продължение на 24 часа.

Аржентина е един от най-големите световни износители от говеждо месо, с около 51 млн. глави добитък. Според INTA газовете, отделяни от чифтокопитните, представляват 30 на сто от общите емисии с парникови газове в страната. Метанът пък е 23 пъти по-силен от въглеродния диоксид и допринася за глобалното затопляне.

Преди време еколози предупредиха, че кравите са „климатични бомби”, независимо дали се отглеждат на открито или във ферми.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2494 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.22 | 19:31

1
Да отглеждат и да ядат прасета, там го няма това отделяне на газове, а са и по-вкусни :)

Добави коментар

Водещи новини