Таблетка пречиства напитките от токсини и радиация

  • 16 октомври 2013 13:05

  • 1774
  • 0
Таблетка пречиства напитките от токсини и радиация
©

На събрание на Американското химическо общество от 2012 г. е демонстриран работещ ранен вариант на таблетка, която пречиства течността, в която е пусната, от токсини и радиоактивни частици.

Алън Апблет, докторант водещ разработката, споделя че технологията първоначално се е използвала за дълбочинно събиране на уран в Атлантическия Океан и премахване на заредени частици от замърсени отпадни води.

Сега, технологията е от полза за очистването на тежки метали от вода, мляко и плодови сокове. Тя се използва и за премахването на арсен, олово, кадмий и др., пише puls.bg.

Наночастици съставени от метални оксиди - съединения на метали с кислород, са ключови за процеса на пречистване и се освобождават при досег с течност. Наночастиците, толкова малки, че стотици от тях се побират на върха на игла, реагират с радиоктивните частици и други нежелани замърсители. След като се свържат с тях, тежестта им ги завлича към дъното на съдържимия съд, където се абсорбират още по-активно от таблетката.

Тези наночастици могат да погълнат 13 от така наречените „актиниди" - радиоактивни метали, включващи някои от най-опасните съединения, свързани с ядрени оръжия и централи. Плутоний, уран, актиний и кюрий.

Принципът на действие е прост: метал-оксидните наночастици се пакетират в капсула, наподобяваща хапче. Тя се пуска цяла в съд с определен обем, съдържащ замърсена течност, след което се разбърква активно. Наночастиците се отделят и заедно със замърсителите слягат в дъното на съда. При успокояване на течността, капсулата, поела токсичните и радиоактивни частици се изважда и напитката става годна за пиене. Лабораторните изследвания на екипа на г-н Апблет демонстрират, че нивата на тези замърсители след изваждане на таблетката са толкова ниски, че не могат да бъдат засечени и повече не представляват заплаха за човешкото здраве.

Таблетката скоро ще се предлага комерсиално и учените смятат, че ще се превърне в необходимост в райони с индустриално замърсени води и в особено търсен продукт в държави, заплашени от ядрени аварии.
 
Един от най-големите проблеми след природни или други бедствия, както и при ядрените катастрофи, често се оказва снабдяването с чиста вода. След излизането на тази „пречиствателна станция в хапче” на пазара, ще е необходимо снабдяването само със сладководна вода, чието пречистване от олово, кадмий, арсен, стронций, уран, плутоний и др ще става за минути. 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1774 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини