Батерия от дърво ще зарежда мобилните телефони

  • 22 септември 2013 11:55

  • 2274
  • 0
Батерия от дърво ще зарежда мобилните телефони
©

Moдерните мобилни устройства придобиват невероятна популярност, а един от малкото проблеми в работата им продължава да е свързан с краткия живот на батерията им.

Учени от цял свят постоянно експериментират с нови технологии, които да отстранят този недостатък и да доведат до навлизането на все по-функционални джаджи. Екип от изследователи от University of Mariland сега намериха интересно решение на този проблем, пише digita.bg, позовавайки се на ScienceDaily.

Всъщност те успяват да разработят уникална батерия от ново поколение, която е хиляда пъти по-тънка от лист хартия. За да постигнат този ефект те използват дървесни влакна, които не само намаляват размерите и, но също така я правят безвредна за околната среда. По този начин те отстраняват проблемът с това, че съвременните батерии са създадени от твърди основи, които са твърде крехки, за да издържат достатъчно дълго на подуване и свиване, когато съхраняваните електрони преминават през тях.

Създателите и увериха, че тя може да функционира безпроблемно дори и при 400 цикъла на зареждане, което я прави една от най-дълготрайните нанобатерии досега. Използването на дървесни влакна е именно причината, която и позволява да издържи толкова много цикли на зареждане. Предстои да видим колко време ще им отнеме да оптимизират своята технология и да я представят официално на пазара.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини