Правят ток от въглероден диоксид

  • 09 август 2013 11:03

  • 2166
  • 2
Правят ток от въглероден диоксид
©
Учени са открили нов метод за производство на електричество от въглероден диоксид, с което освен това се намалява и вредата на парниковите газове, пише "Списание Осем".
 
Методът използва като суровина за производството на ток въглеродния диоксид, бълван от конвенционалните електроцентрали. Годишно те изхвърлят в атмосферата около 12 милиарда тона CO2 при изгарянето на въглища, петрол или природен газ. От отопляването на домакинствата и от други производства идват още 11 милиарда тона.

Пушекът от една типична електроцентрала, която работи на въглища, съдържа към 10% СО2, който не само буквално отива на вятъра, но е и главният виновник за парниковия ефект.
 
Екип с ръководител Бърт Хемълърс е открил начин как отпадъкът да се транформира в безценна суровина. В основата му е реакцията на СО2 с вода и други течности, а във втория етап на технологията се генерира движение на електрони, което всъщност е електрическият ток. 
 
При тази технология могат да се произвеждат годишно около 1570 киловата електроенергия допълнително, ако се използва въглеродният диоксид от електроцентралите на въглища, петрол и газ и този от домакинствата и производствата. Това количество е около 400 пъти по-голямо от годишния принос на водната електроцентрала на язовира "Хувър" в САЩ. Това колосално допълнително количество ток идва без в атмосферата да се освобождава никакъв въглероден диоксид, подчертават изобретателите. 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2166 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.08.14 | 13:13

2
D.e.b.a se.ls.ki.te jur.nali.st.4eta deto se navudihte, vashta ma.j.ka d.e.b.a

2013.08.14 | 13:13

1
"Последният генератор е поставен през 60-те години на миналия век и така общият капацитет достига 1345 мегавата. Първоначалните планове са за 16 големи генератора – по осем за всяка страна на реката. От страната на Аризона, обаче, са монтирани два по-малки генератора и така броят им става 17. След процеса на обновяване общата мощност на електроцентралата, включително и двата 2,4-мегаватови генератора, захранващи самата централа, е 2080 мегавата"

Добави коментар

Водещи новини