Разработиха мека бионична ръка

  • 09 юли 2013 14:36

  • 2399
  • 1
Разработиха мека бионична ръка
©

Германски специалисти разработиха мека бионична ръка, наподобяваща човешката, която по-добре се справя с боравенето с предмети, предаде БТВ.

Роботизираният горен крайник е изготвен от меки материи, които значително повишават неговата сръчност. Пръстите са направени от силикон и гума и са надути с въздух под налягане.

Това придава особени умения на новата бионична ръка в сравнение с нейните традиционни твърди електромеханични еквиваленти с мотори и зъбни предавки.

Разработката бе представена на конеференцията по роботика в Берлин от проф. Оливер Брок и неговия студент Рафаел Даймел, които показаха функционалността й. Използването на сгъстен въздух позволява на пръстите да се свиват според големината на повдигнатия предмет.

"Меката бионична ръка има това предимство, че не уврежда повърхността на нещата, с които борави, като очилата например, изтъкна Даймел. Материалът, от който е изготвена, е устойчив на силна топлина и на кипяща вода."

Новият продукт е много по-евтин за конструиране от традиционните метални ръце-роботи, чиято цена може да достигне 100 хиляди долара. А за изработването на меката бионична ръка са необходими между 400 и 600 долара. Нейният единствен недостатък е, че може да борави с предмети не по-тежки от 500 грама.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2399 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.07.10 | 09:23

1
Може ли да бие чекии???

Добави коментар

Водещи новини