Французин изобрети иновативна вятърна турбина

  • 18 юни 2013 14:22

  • 3219
  • 1
Французин изобрети иновативна вятърна турбина
©

Вертикална мачта, покрита с триъгълни платна, които се разгъват в зависимост от силата на вятъра - това е прототипът на нова вятърна турбина, който бе тържествено открит в Гранд Сент в северната част на Франция.

Върху вертикалната ос платната с различни размери се сгъват и разгъват, за да се използва максимално скоростта на вятъра.

"Увличах се по ветроходството и винаги съм се питал защо досега не е използвана подобна система, заяви Шарл Саразен, който е инженер по образование и е ръководител на изследователското бюро "ВоалеО".

Той изобретил принципа на действие на новата вятърна турбина в гаража си. Платното се поставя под определен ъгъл, за да е съобразено с вятъра - така би направил моряк на кораба си, поясни Саразен, цитиран от БТА.

От пет години "ВоалеО" разработва прототипа, който се нуждаел от половин милион евро инвестиции.

"Големите вятърни турбини са огромни финансови проекти, допълни Себастиен Дамажьо от "ВоалеО". Тази вятърна турбина достига височина едва 20 метра и не се нуждае от разрешително за строеж, лесно преносима е и при построяването й не се използва бетон.

Идеята е да се произвежда електричество близо до мястото на потреблението му. Главните клиенти са местни фирми, ферми и дори индустриалци, които желаят да продават електричество."

Последвайте канала на

3219 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
!

2013.06.25 | 12:05

1
а вашия ток толкова ли ще е скъп,колкото нашия?......

Добави коментар

Водещи новини