Минироботи в очите предпазват от слепота

  • 12 май 2013 21:26

  • 1665
  • 0
Минироботи в очите предпазват от слепота
©

Миниатюрни светещи роботи скоро може да бъдат инжектирани в очите ни. Там те ще предупреждават лекарите за ниски нива на кислород в областта, което могат да доведат до слепота, пише Mashable.

Екипът от учени, ръководен от Брадли Нелсън – професор по роботика от техническия университет в Цюрих, е създал устройства с дължина от 1 мм и ширина от 1/3 мм. Веднъж инжектирани в окото, те ще могат да бъдат управлявани в течността на стъкловидното тяло чрез външни магнитни полета, пише econ.bg.

Изследователите покрили микророботите с наносфери от специална боя, която превръща устройствата в сензори за кислород. Когато е изложена на светлина с определена дължина на вълната, боята започва да свети. При изключване на светлината флуоресценцията изчезва. Когато тя изчезва бързо, това е индикатор за високи нива на кислород в окото. Ако обаче светенето намалява бавно, това е сигурен признак, че до органа не достига достатъчно кислород, което може трайно да го увреди.

Учените вече са създали микророботи, които са способни да доставят лекарства или да премахват съединителна тъкан от окото.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1665 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини