Микрочип позволява на слепи да виждат форми

  • 25 февруари 2013 14:52

  • 1347
  • 0
Микрочип позволява на слепи да виждат форми
©

Уникален микрочип ще дава възможност на слепи хора да виждат форми на заобикалящите ги предмети, пише Engadget.

Чипът на Retina Implant се имплантира в окото и възстановява способността на пациентите да различават различни нюанси на светлина. Пробивът в изследванията на немските учени е бил направен при последните тестове на чипа, пише сп. "Обекти".

Устройството е създадено с цел да върне ограниченото зрение на хора, чиито клетки на фоторецепторите страдат от различни заболявания като ретинитис пигментоза.

Откритието на немците дойде по същото време, когато американската администрация за храни и лекарства одобри Argus II Retinal Prosthesis System – първото в света лечение за вроденото заболяване, което причинява разрушаването на рецепторните клетки в ретината.

За разлика от тази технология обаче, този микрочип улавя до 1 500 пиксела светлина чрез импланта в ретината, а не чрез монтираната камера. Сигналът се усилва от втора пластина, имплантирана в кожата зад ухото и се връща обратно към биполярните клетки, които все още са активни в ретината. Те на свой ред изпращат образа до мозъка чрез редовните нервни сигнали.

При последните тестове на микрочипа 8 от 9 пациенти са видели основни форми, а трима дори са успели да различат и букви.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини