Хакери дебнат смартфоните ни

  • 09 май 2013 07:27

  • 2378
  • 2
Хакери дебнат смартфоните ни
©

Теоретично е възможно даден смартфон да бъде пригоден като микрофон за дистанционно подслушване, но технически е много трудно. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Борис Гончаров, специалист по електронна сигурност.

Той изрази предположение, че в България има хора, които могат да модифицират така устройството, но подчерта, че това е много сложно.

Хората все повече споделят за себе си в социалните мрежи и интернет. Това е една тенденция, която тепърва ще се задълбочава, предрича специалистът. По думите му, проблемът идва от факта, че смартфоните са компютърни системи в нашите джобове. Т.е. всеки е потенциално обект на хакерски атаки, защото не само споделяме личния си живот чрез снимки, текст и видео, но и извършваме банкови транзакции и други. Това банкиране е достатъчно основание някой да ви таргетира и да приложи спрямо вас социални инженерство, смята Гончаров.

По думите му, това, че с набирането на даден код можем да разберем дали телефонът ни се подслушва, е градски фолклор. Циркулацията на тази информация е нормален отзвук на събитията в страната. Хората търсят подобен тип неща, за да се успокоят, но те нямат общо с действителността, подчерта той. 2G комуникациите се прихващат по-лесно, докато данните при 3G са криптирани по друг, по-сложен начин, допълни Гончаров.

Смартфонът се превърна в културен феномен. Хората взеха да се асоциират с притежанието и вида на смартфона си, заключи той.

Последвайте канала на

2378 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
То

2013.05.17 | 13:22

1
Човек вече няма никакво лично пространство!Майтап или не, май ще почнем да се чудим къде да се скрием, за да изразим мнението си по даден въпрос или тема. Хакери на телефона ти, правителството от другата страна на линията, още малко и сателитите направо да впрягат, да не пропуснат случайно някоя ключова дума в ежедневния разговор на човек.

2013.05.17 | 13:22

2
сателитите отдавна са впрегнати

Добави коментар

Водещи новини