Европа и Русия отиват заедно на Марс

  • 17 март 2013 15:07

  • 1313
  • 1
Европа и Русия отиват заедно на Марс
©

Европейската космическа агенция ESA и руската „Роскосмос” подписаха официален обвързващ договор за съвместното изпълнение на планираната междупланетна мисия ExoMars. Сътрудничеството между Европа и Русия бе единственият път за осъществяването на стартиралия през 2005 г. проект, след оттеглянето на американската агенция NASA в началото на 2012 г.

ExoMars е амбициозна мисия за изпращане на поредица от автоматични изследователски апарати към Марс на два етапа, през 2016 г. и 2018 г., пише сп. "Обекти".

Първата фаза от тази мисия за търсене на марсиански живот (минал или настоящ) включва орбиталния апарат Trace Gas Orbiter, който трябва да влезе в марсианска орбита през януари 2016 г. Той ще изследва атмосферата на червената планета и ще служи като телекомуникационен спътник за връзка с повърхността на Марс. Другият компонент от първата фаза на мисията е стационарният спускаем апарат EDM, който ще тества технологии за прецизно кацане на планетарна повърхност. Събраните от апарата данни ще бъдат използвани за провеждането на още по-амбициозния следващ етап от ExoMars – изпращането на шестколесен марсоход, който трябва да кацне върху червения реголит през 2018 г. Подобно на американския си събрат Curiosity бъдещият ровър ще разполага с цяла научна лаборатория на борда си. Неговата най-важна характеристика обаче ще бъде сондажното оборудване, което за първи път ще може да проникне на дълбочина 2 метра под повърхността – място, което осигурява значително по-добри шансове за откриване на възможни марсиански микроорганизми.

Според договора между ESA и „Роскосмос” руската страна ще осигури ракети-носители „Протон” за двата старта, както и спускаемия модул, който ще достави ровъра ExoMars до повърхността на червената планета.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1313 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
052

2013.03.18 | 11:28

1
Верно ли бе всички ли тръгват за Марс ?

Добави коментар

Водещи новини