Откритията на 2012 година

  • 31 декември 2012 20:39

  • 4202
  • 1
Откритията на 2012 година
©

2012 година със сигурност ще остане като годината на бурно развитие на почти всички области на науката. Човек започна смело да се рови и чете в гените, да си поставя немислими иначе цели - как да преодолява болести и други земни закони. Годината не донесе революционни открития, които биха променили живота ни, но пък изобилстваше с такива, които биха променили представите ни за живота, разказва БНТ.

Учените в Церн най-накрая откриха Хигс бозона или "божествената частица" - последното доказателство в стандартния модел за устройството на материята. За целта възпроизведоха стотици милиони протонни сблъсъци, миниатюрни модели на големия взрив. Въпреки голямото търсене и очакване, хигс бозонът затвори една малка глава на физиката. Според ядрения физик Венелин Кожухаров, с него "реално закриваме онези 4% от съдържимото на Вселената, която ние знаем".

Изпратихме подвижна лаборатория на Марс която веднага започна да предава звук, картина и данни. "Кюриосити" откри и недвусмислени следи от речно корито с камъчета. Това потвърди подозренията, че някога планетата е била по-топла, с течаща вода и атмосфера - важни условия за развитие на живот.

Не следи, а истинска вода беше изненадващо открита на Меркурий. Ледът е последното нещо, което може да се открие на най-близката планета до Слънцето. Ледът и органичните вещества в него явно са попаднали на планетата при сблъсък с астероиди, които са падали и на Земята преди 4 милиарда години. Затова откритието може да подскаже как е възникнал животът на нашата планета.

Парче лед от друг праисторически кратер, но в Чукотка, ще даде възможност на учените да разчетат климата на Земята през последните 3 милиона години. Засега имаме сведения едва 800 000 години назад. Учените вече са започнали да разчитат пробата от Чукотка. Според физикът Цветан Симеонов, този запис дава информация за поне 100 цикъла на глобално запотляне и ледникови периоди. И със сигурност ще ни даде сведение каква промяна ще настъпи и след индустриалното глобално затопляне.

След две десетилетия сондажи руски учени успяха да стигнат до сладководното езеро Восток, запечатано от ледовете на Антарктида. Няма друго място на Земята, което да е било в изолация повече от 20 милиона години. То вероятно ще ни разкрие непознати праисторически микроорганизми.

Химици успяха да докажат, че е възможен и друг носител на наследствена информация, освен ДНК и РНК. Синтетичното им постижение се нарича КНК - или ксенонуклеинова киселина. По думите на химика Христо Колев, освен че може да хвърли светлина върху това как е възникнал животът, синтетичният генетичен носител може да даде началото на нов тип генна терапия, Светият граал на всички лекари.

Новата молекула успява с лекота да оцелее в живата клетка и да внедри информация в нея.

Последвайте канала на

4202 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
yryry

2013.01.05 | 23:01

1
fondaciq keshe

Добави коментар

Водещи новини