Разработват универсален серум срещу змийска отрова

  • 20 декември 2012 18:33

  • 2473
  • 0
Разработват универсален серум срещу змийска отрова
©

Германски лекар е на път да изобрети универсален серум срещу всякаква змийска отрова.

Доктор Мартин Мец, който специализира в Берлин, вече е успял да намери начин да блокира въздействието на всякаква змийска отрова с помощта на само едно лекарство и да го потвърди с начални тестове, пише регионалният германски вестник BZ.

В цял свят досега практика за лечение на ухапани от отровна змия е да се приложи специален серум в зависимост от това каква змия е ухапала пострадалия, като серумът обикновено се съхранява в хладини камери и се поставя под лекарско наблюдение, защото може да предизвика алергична реакция. Това забавя времето за реакция и особено в страни от Третия свят жертвите на ухапване често дори не стигат до болница.

С новото лекарство, което Мец разработва, това няма да е така, кълне се самият лекар. „Открих, че ензимът протеаза, който се синтезира от човешкото тяло, обезврежда протеините във всички змийски отрови. А това означава, че няма почти никаква опасност и от алергична реакция”, казва Мец.

Според него новият серум, който ще е разработен на базата на ензима, няма да има нужда да се носи охладен и ще може да се поставя бързо и на място. Серумът може да се окаже ефективен и към ухапвания на други отровни животни, пише actualno.com.

Според статистика на Световната здравна организация (СЗО) всяка година от ухапвания на змия умират 125 хил. души в цял свят.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини