"Инцидент" е довел до развитието на интелекта

  • 03 декември 2012 18:06

  • 3678
  • 4
"Инцидент" е довел до развитието на интелекта
©

Изследователи са идентифицирали момента в историята, когато са еволюирали гените, на които хората дължат способността да разсъждават, пише сп. Nature Neuroscience.

Авторите на проучването от университета на Единбург допускат, че генетичен "инцидент", случил се в океана преди цели 500 милиона години (далеч преди появата на динозаврите) в крайна сметка е осигурил на човека възможност да усвоява сложни умения, да анализира ситуации и да проявява гъвкавост в начина си на мислене.

"Един от големите научни проблеми е да обясним как интелектът и комплексното поведение са се проявили в хода на еволюцията", казва ръководителят на изследването професор Сет Грант.

Проучването разкрива също пряка връзка между еволюцията на поведението и произхода на мозъчните заболявания. Учените вярват, че същите гени, на които хората дължат усъвършенстваните си умствени способности, са отговорни и за редица психични разстройства, пише inews.bg.

Авторите на проучването обясняват, че интелектът при човека се е развил в резултат на увеличаване на броя на мозъчните гени при еволюционните му предшественици. Според специалистите генетичният "инцидент" е "сполетял" просто безгръбначно животно, обитавало морето преди 500 милиона години.

В резултат на това то се е сдобило с допълнителни копия на тези гени, а неговите потомци са извлекли полза от тях. Това е довело до появата на поведенчески усъвършенствани гръбначни, сред които и хората.

"Проучването ни показва, че цената за по-висшия интелект и комплексно поведение се измерва с повече психични заболявания", казва д-р Тим Бъси от изследователския екип, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3678 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
това е според мен

2013.10.28 | 21:20

1
Пълни глупости... Ние сме експеримент на много по-развит интелект... Как майте са постройли тия градове и защо са изчезнали?... как са се появили египетцките пиримиди и кой ги е направил?... как сме се появили и ние, третата вълна на цивилизация? ...просто сме експеримент на много по-развита цивилизация...Вижте само колко е голям света и колко малко знаем за земята, а за света почти НИЩО...
AСО ПИКА

2014.03.04 | 16:45

4
A тая високо развита цивилизация- тя 4ий експеримент е?...

2014.03.04 | 16:45

3
Може на много хора да ви се иска да сме продукт на свръх-интелигентна извънземна цивилизация, и някой ден мама и тати да дойдат да ви дарят с неземни познания и технологии... НО няма доказателства, а само полу-безпочвени теории, че сме модифицирани/създадени от друга раса. "Ма как са построили т'ва и онова?! Туй са само извънземни!" - не звучите ли малко като религиозните фанатици? Щом нямате логично обяснение на дадено нещо, значи е фантастично и неземно. Да не говорим, че хората, вглъбени в чувства и желания, често виждат това, което им се иска. Никой разумен човек не отрича категорично съществуването, идването на извънземни на Земята или намесата им в еволюцията ни. Просто за второто няма неоспорими доказателства, а от трето хич не лъха доверие...

2014.03.04 | 16:44

2
Комунистите и ДС агентите в България си останаха безгръбначни - активно работят за осакатяване на народа дето ги хрантути десетилетия наред.

Добави коментар

Водещи новини