Очаква се ЕС да разкрие плановете си за митата за китайските електромобили тази седмица

  • 11 юни 2024 15:30

  • 587
  • 1
Очаква се ЕС да разкрие плановете си за митата за китайските електромобили тази седмица
© Getty Images/Guliver

Очаква се Европейският съюз да разкрие плановете си относно тарифите за китайски електрически превозни средства тази седмица на фона на мерките, които се вземат срещу субсидирания внос на ниски цени, съобщи Си Ен Би Си (CNBC).

ЕС има стандартно мито от 10 на сто върху вносните електромобили, но е предвидено временно да повиши тези такси за китайски електромобили от 4 юли.

Анализатори на американската банка "Сити" (Citi) посочиха, че ставката може да бъде повишена до около 25-30 на сто от съществуващото в момента мито от 10 на сто, докато рисковият сценарий на банката (40 на сто вероятност) предвижда увеличение на тарифната ставка до 30-50 на сто.

Антъни Сасин, старши стратег в компанията за инвестиционен мениджмънт "Крейншеърс" (Kraneshares), специализирана в областта на Китай, каза, че очаква тарифите да бъдат "между 10 и 20 на сто", но "може да бъде в горния край на 20 на сто" след изборите за Европейски парламент, които се проведоха миналата седмица.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е настоява за "намаляване на риска" от Пекин.

Китайски производител на електромобили планира да достави първата си летяща кола през 2026 г.

През октомври миналата година Европейската комисия за първи път започна разследване на субсидиите, отпускани на производителите на електромобили в Китай. ЕС твърди, че такъв субсидиран внос "представлява икономическа заплаха за индустрията на ЕС за електромобили".

Но китайските производители са толкова ефективни и напреднали, че тарифите няма да повлияят твърде много на ценообразуването. Те ще продължат да бъдат по-конкурентоспособни от колегите си в ЕС, допълни Сасин.

Индустрията на електрически превозни средства (EV) в Китай процъфтява благодарение на стимулите и подкрепата на китайското правителство, което поражда опасения за свръхкапацитет сред властите в САЩ и Европа.

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм предупреди през месец март, че Китай може да наводни американския пазар на електромобили, след като и президентът Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в изрази подобни опасения. САЩ вече обявиха строги нови мита през май. Администрацията на Байдън повиши митата върху вноса на китайски електромобили от 25 до 100 на сто, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
587 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.11 | 18:08

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини