"Тойота" показа нови двигатели

  • 28 май 2024 14:55

  • 2161
  • 1
"Тойота" показа нови двигатели
© Getty Images/Guliver

Японската автомобилостроителна корпорация "Тойота" (Toyota Motor Corp.) показа двигатели от следващо поколение, които могат да се използват както за хибриди, така и за конвенционални модели автомобили. Причина за това е насочването към по-строги стандарти за въглеродните емисии и стратегия за продажба на повече електромобили, предаде Ройтерс.

Най-големият производител на автомобили в света, заедно със "Субару" (Subaru) и "Мазда Мотор" (Mazda Motor), "Тойота" показа на медийно събитие 1,5-литрови и 2,0-литрови двигатели в процес на разработка, които са с по-малко тегло и обем от досега съществуващите.

"С тези двигатели всяка от трите компании ще се стреми да оптимизира интеграцията с автомобили с конвенционални двигатели, работещи на батерии и други електрически задвижвания", казаха компаниите в съвместно изявление. 

Усилията им ще помогнат за декарбонизирането на двигателите с вътрешно горене, като ги направят съвместими с алтернативни източници на гориво като електронни горива и биогорива, заявиха автомобилопроизводителите. 

"Тойота", която притежава около една пета от "Субару" и приблизително 5 на сто от "Мазда", се надява новият по-компактен двигател да позволи обновяване на дизайна на моделите, в които ше бъде вложен.

От концерна се надяват, че новият 1,5-литров двигател ще постигне намаление на обема и теглото с 10 на сто спрямо със съществуващите 1,5-литрови двигатели, които "Тойота" използва в автомобили като своя компактен модел "Ярис" (Yaris).

"Тойота" стана първата японска компания с печалба над 5 трилиона йени

Новият 2,0-литров турбо двигател ще има сходни предимства спрямо съществуващите 2,4-литрови турбо двигатели, използвани в модели от по-висок клас, като мултифункционалните модели имащи три реда седалки.

Главният технологичен директор на "Тойота" Хироки Накаджима отказа да се ангажира със срокове кога ще се появят новите двигатели в автомобилите на компанията.

Автомобилните производители са изправени пред по-строги стандарти за емисиите на пазари като Европейския съюз, където се работи по правила, известни като "Евро 7", за забрана на продажбите на нови автомобили с емисии на въглероден диоксид от 2035 година.

Въпреки че електрическите превозни средства станаха все по-популярни през последните години, "Тойота" следва подход към въглеродна неутралност с автомобили, предлагащи гама от различни видове агрегати.

Японският концерн е продал за периода януари-март около 2,4 милиона автомобила, от които 40 на сто са бензиново-електрически хибриди. Плъгин (plug-in) хибридите, автомобилите с горивни клетки и изцяло електрическите превозни средства заедно представляват едва 2,9 на сто от продажбите.

Председателят на борда на директорите на компанията Акио Тойода заяви през януари, че електромобилите ще достигнат глобален автомобилен пазарен дял от най-много 30 на сто, като останалата част ще бъдат хибридите, превозните средства с водородни горивни клетки, a останалите ще са с познатото конвенционално задвижване само с двигатели с вътрешно горене, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2161 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Николай Ралчев, Тутракан

2024.05.28 | 15:33

1
Николай Петков Ралчев се казвам и живея в град Тутракан 7600 на ул.Панайот Хитов 5.Аз съм потомствен ненормален ГЕЙ на 48 години и си търся млад гей който да ме опъва яко.Плащам щедро в Евро

Добави коментар

Водещи новини