"Фолксваген" избира между България и Турция за нов завод

Според информации на германски медии компанията "Фолксваген" (Volkswagen) е свела до две държави своя избор за строителството на автомобилен завод в Югоизточна Европа.

Позовавайки се на агенция ДПА и на бизнес ежедневника "Ханделсблат", сайтът www.seenews.com съобщи, че надзорният съвет на водещия германски автомобилостроител ще избира между България и Турция на среща след края на католическите Великденските празници, които са този уикенд.

В информацията също така се напомня, че сръбският президент Александър Вучич заяви през март, че "Фолксваген" ще избира между България, Сърбия, Румъния и Турция като нова локация на завод за производство на автомобили.

Според "Ханделсблат" обаче, по-ниските разходи за труд в сравнение с Германия са основното предимство както на България, така и на Турция. Изданието също така припомня, че потенциалното изграждане на фабрика в Югоизточна Европа е предизвикало безпокойство в работния съвет на "Фолксваген", който е призовал ръководството на компанията да реинвестира в съществуващи инсталации вместо да отваря нови.

"Ханделсблат" съобщава, че делегация на "Фолксваген" е инспектирала детска градина с немски език в София, като това е станало факт само ден преди официалното посещение на германския федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер в България на 4 април.

През миналия ноември главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс обяви, че компанията търси място за изграждане на нов автомобилен завод на стойност около 1,4 млрд. евро в Източна Европа, който да стартира производство след 2022 година.

Компанията планира да прехвърли производството си на автомобили с повишена проходимост (SUV) от моделите Skoda Karoq и Seat Ateca в новата фабрика, в която ще работят 5000 служители, от досегашния завод в Квасини, Чехия, посочи през миналата година Херберт Дийс, отбелязва БНР.

Коментари

 1. 2019.04.16 | 21:18

  Ми то по източна Европа от България, няма.

  1. 2019.04.17 | 15:44

   Само дето говорим за страни членки на ЕС.
   Имаче и Русия е в Европа, даскале.

  2. 2019.04.17 | 03:54

   Ако трябва да сме географски точни, УкраИна е по-източно от нас

 2. 2019.04.16 | 23:51

  В Турция се произведоха около 1,5 милиона МПС през 2018г.С това количество е на 15.място в света.Китай с 15 милиона е на 1. място.Имат изключитело качествени инженери и ръководители в тази област.Няколко холдинга се обединиха преди 2г.за производство на напълно местна марка.Политическия живот не е стабилен,диктаторът се вбеси след загубата на мегаполиса на изборите.Но бизнеса си гледа високите печалби.Мисля че комшиите ще хванат инвестицията.Ще се радвам обаче ако се случи чудо.

  1. 2019.04.17 | 07:09

   тук ще произвеждат Шкода.Друг е въпроса дали няма да ги разочароваме в лицето на държавните институции и месните хора.

 3. 2019.04.17 | 06:33

  за къв чеп сме в тоя еврогейски съюз, щом пред германските компании сме на равна нога с тия дето не са - сърбия и турция??? значи нямаме никакво предимство за това, че сме в съюза.

 4. 2019.04.16 | 22:56

  България няма никакъв шанс ние сме изостанали от Турция поне с 50 години технологично

  1. 2019.04.17 | 00:56

   Това е най-малкият проблем.
   Как ще мотивират хората в тази държава, как ще се преборят с корупцията, малодушието и нехайството.
   Дали правителството ще ги остави да работят? Не ми се вярва. За 30 г. не е станало. Нали това е най-голямата пречка?!

 5. 2019.04.16 | 21:50

  Ако е вярно, изборът няма да е Турция. Прекално голям политически риск

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Автомобили

още

Анкета

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Избрано от Интернет