"Фолксваген" избира между България и Турция за нов завод

Според информации на германски медии компанията "Фолксваген" (Volkswagen) е свела до две държави своя избор за строителството на автомобилен завод в Югоизточна Европа.

Позовавайки се на агенция ДПА и на бизнес ежедневника "Ханделсблат", сайтът www.seenews.com съобщи, че надзорният съвет на водещия германски автомобилостроител ще избира между България и Турция на среща след края на католическите Великденските празници, които са този уикенд.

В информацията също така се напомня, че сръбският президент Александър Вучич заяви през март, че "Фолксваген" ще избира между България, Сърбия, Румъния и Турция като нова локация на завод за производство на автомобили.

Според "Ханделсблат" обаче, по-ниските разходи за труд в сравнение с Германия са основното предимство както на България, така и на Турция. Изданието също така припомня, че потенциалното изграждане на фабрика в Югоизточна Европа е предизвикало безпокойство в работния съвет на "Фолксваген", който е призовал ръководството на компанията да реинвестира в съществуващи инсталации вместо да отваря нови.

"Ханделсблат" съобщава, че делегация на "Фолксваген" е инспектирала детска градина с немски език в София, като това е станало факт само ден преди официалното посещение на германския федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер в България на 4 април.

През миналия ноември главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс обяви, че компанията търси място за изграждане на нов автомобилен завод на стойност около 1,4 млрд. евро в Източна Европа, който да стартира производство след 2022 година.

Компанията планира да прехвърли производството си на автомобили с повишена проходимост (SUV) от моделите Skoda Karoq и Seat Ateca в новата фабрика, в която ще работят 5000 служители, от досегашния завод в Квасини, Чехия, посочи през миналата година Херберт Дийс, отбелязва БНР.

Коментари

 1. 2019.04.16 | 21:18

  Ми то по източна Европа от България, няма.

  1. 2019.04.17 | 15:44

   Само дето говорим за страни членки на ЕС.
   Имаче и Русия е в Европа, даскале.

  2. 2019.04.17 | 03:54

   Ако трябва да сме географски точни, УкраИна е по-източно от нас

 2. 2019.04.16 | 23:51

  В Турция се произведоха около 1,5 милиона МПС през 2018г.С това количество е на 15.място в света.Китай с 15 милиона е на 1. място.Имат изключитело качествени инженери и ръководители в тази област.Няколко холдинга се обединиха преди 2г.за производство на напълно местна марка.Политическия живот не е стабилен,диктаторът се вбеси след загубата на мегаполиса на изборите.Но бизнеса си гледа високите печалби.Мисля че комшиите ще хванат инвестицията.Ще се радвам обаче ако се случи чудо.

  1. 2019.04.17 | 07:09

   тук ще произвеждат Шкода.Друг е въпроса дали няма да ги разочароваме в лицето на държавните институции и месните хора.

 3. 2019.04.17 | 06:33

  за къв чеп сме в тоя еврогейски съюз, щом пред германските компании сме на равна нога с тия дето не са - сърбия и турция??? значи нямаме никакво предимство за това, че сме в съюза.

 4. 2019.04.16 | 22:56

  България няма никакъв шанс ние сме изостанали от Турция поне с 50 години технологично

  1. 2019.04.17 | 00:56

   Това е най-малкият проблем.
   Как ще мотивират хората в тази държава, как ще се преборят с корупцията, малодушието и нехайството.
   Дали правителството ще ги остави да работят? Не ми се вярва. За 30 г. не е станало. Нали това е най-голямата пречка?!

 5. 2019.04.16 | 21:50

  Ако е вярно, изборът няма да е Турция. Прекално голям политически риск

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Автомобили

още

Анкета

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Избрано от Интернет