Даймлер инвестира 2 млрд. долара в разширяване на производството в Китай

  • 25 февруари 2018 19:40

  • 2399
  • 1
Даймлер инвестира 2 млрд. долара в разширяване на производството в Китай
© Getty Images/Guliver

Даймлер (Daimler) инвестира близо 2 млрд. долара в разширяване на производството си в Китай само два дни, след като бе съобщено, че китайският автомобилен гигант Джийли (Geely) става най-големият акционер на германския концерн, предаде ДПА.

Даймлер ще инвестира 1,9 млрд. долара в разширяване на производството на марката си Мерцедес-Бенц (Mercedes-Benz) с китайските си партньори БАИК (BAIK), според документация до регулаторните органи, подадена днес в Хонконг.

Няколко модела Мерцедес, включително електрически, ще бъдат произвеждани в Китай от съвместно дружество на двете компании.

В петък (23 февруари) бе съобщено, че през последните седмици Джийли е купила около 9,7 процента от акциите на Даймлер, утвърждавайки се бързо като най-големия акционер на компанията.

Придобиването бе определено като най-голямата инвестиция във водещ автомобилостроител от китайска компания.

Ли Шуфу, ръководителят на Джийли, заяви вчера, че е "особено силно поласкан да придружава Даймлер по пътя му към позицията водещ световен производител в електрическата мобилност".

Традиционните автомобилостроители полагат усилия да не изостават от напредъка в електромобилите, каквито разработва Тесла (Tesla), и самоуправляващите се коли, по каквито работят подразделението на Гугъл Уеймо (Waymo) и други, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2399 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тиквата

2018.02.26 | 10:11

1
В БГ няма ли да вложат нещо? Навремето ЕС обеща инвестиции и планове за развитие, какво стана, пак ли ни излъгаха..!?

Добави коментар

Водещи новини