Създадоха най - малката кола в света

  • 10 ноември 2011 17:26

  • 1623
  • 1
Създадоха най - малката кола в света
©

Холандски изследователи оповестиха, че са създали най-малката кола в света – наноавтомобил, който е дълъг една милиардна част от метъра и може да се движи под въздействието на сноп електрони, съобщи Франс прес.

Колата, чиито размери са 60 хил. пъти по-малки от дебелината на човешки косъм, включва централно тяло, към което са захванати четири "колела". Всяко от тях е съставено от едва няколко атома.

"Машината" е задвижвана и управлявана от енергия, излъчвана от електронен тунелен микроскоп. Изпратените от него електрони модифицират взаимодействията между "колелата" и медена плоскост, предизвиквайки задвижването на автомобила.

Резултатите от изследването, извършено под ръководството на Бен Ферига от университета в Грьонинген, могат да намерят приложение в областта на медицината и на нанотехнологиите.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1623 1

Коментари 1

Добави коментар

2011.11.13 | 18:45

1
"...медена плоскост..." - това не го разбрах. Някакво абстрактно понятие ли е? Или повърхност от медени атоми(каквото и да значи това)? Или просто Десислава Станева е пораснала и вече е кръгла идиотка.

Добави коментар

Водещи новини