Словаците направиха летяща кола

  • 08 октомври 2014 07:52

  • 4639
  • 2
Словаците направиха летяща кола
©

Компанията "Словашки аеромобил" вече е разработила модел на летяща кола, готов за пазарно производство, предаде "Яху нюз"

Премиерата на колата самолет ще се състои на панаира на иновационните технически постижения Pioneers в австрийската столица Виена на 29 октомври. Компанията ще представи начина, по който се е преборила с хилядите практически предизвикателства пред пускането на машината в серийно производство. Последната версия на машината - "Аеромобл 3", е резултат от продължителната работа на дизайнера Щефан Клайн, започнала през 1990 г., пише в. "Телеграф".

Прототипът на "Аеромобил 3" - версията"2,5" направи първия си полет преди около година. Той се състоеше от стоманено шаси и купе от въглеродно влакно, тежащи около 450 кг. Задвижван бе от четирицилиндровия боксерен двигател с вътрешно горене Rotax 912, използват и при малки самолети, както и при конкурентни разработки на аеромобили като America's Terrafugia Transition.

Аеромобилът се превръща от самолет в кола, като крилата му се прибират зад кокпита. В горната част на колата са разположени два реда с общо осем витла, които се задвижват  от електродвигатели. Отзад се намират още две витла, придаващи допълнително ускорение. В състояние с прибрани крила аеромобилът се помества в стандартно паркомясто.

Може да зарежда на бензиностанция с бензин 91. Когато е в режим "самолет", аеромобилът е с разпереност на крилата от 8 м., а движението се прехвърля от задните колела към витлата. По време на полет аеромобилът може да развие скорост от 200 км и да измине 700 км, без да презарежда.

На земята максималната скорост е 160 км/ч, а един резервоар стига за 500 км.

Конструкторът Щефан Клайн е внук иу син на пилоти и е получил право за управление на самолет, преди да вземе книжка за кола. Клайн е преподавател в Академията за изящни изкуства и дизайн в словащката столица Братислава и е проектирал автомобили за марките BMW, Wolksvagen, Audi. Според него аеромобилът е идеален за страни с голяма територия и слабо развита инфраструктура, като Русия, Китай и Австралия. Подобни проекти са в ход в поне още 3 страни в света.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4639 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.03.11 | 16:34

2
Хората излязоха отдавна от феодализма, за разлика от нас...

2016.01.04 | 19:42

1
браво

Добави коментар

Водещи новини