4 декември 2025 г. в 13:22 ч.
Живият шаран във Враца се предлага за около 10 лв. за кг, съобщава БТА.
Спрямо миналата година цените са поскъпнали с около лев. Цената на рибата варира от 7 лв. до 13 лв. в момента, в зависимост от това дали е жива, изчистена, разфасована, колко голям е търговският обект и откъде се доставя. Другата предпочитана риба за празника е пъстърва, която може да се намери изчистена на цени от 9 до 14 лв. Всички търговци са обявили цените и в лева, и в евро.
Хората търсят всякаква риба, не мога да кажа, че предпочитат само шаран сега преди Никулден, обясни продавачка в един от посетените търговски обекти на пазара в града. При тях цената на шарана на шайби е 18,90 лв., белият амур - 17,90 лв, нарязаният толстолоб - 13,90 лв., а хайверът е 9 лв. за килограм, живият шаран - 9,90 лв.
Според собственика на друг магазин, въпреки че предлагат всякаква риба, шаранът е най-търсен в момента. „Имаме най-голямото разнообразие на риба в града – шаран, толстолоб, бял амур, щука, най-различни морски дарове и риби, като миди, скариди, лефер, ципура, лаврак, сьомгова пъстърва, хек, скумрия и др.“. Част от сладководната риба е от врачанското село Борован, а другата е от доказани доставчици. Шаранът и белият амур са на цена от 10 лв., а толстолобът - 6,50 лв. Предлага се и изчистен шаран, като цената му се оскъпява с 3,50 лв. спрямо тази за живия, обясни Божидар Симеонов. По думите му шаран за пълнене трябва да е поне 2,5 килограма.
„Предпочитаме есетрови риби, знаем, че традицията е да има шаран на масата, но ние не сме му почитатели. Сомът също е прекрасен на вкус, няма кости и това е най-голямото предимство пред шарана. Иначе и на шарана месото е вкусно, но много зависи и от това къде е гледан“, споделиха сем. Тодорови, които си избираха риба за празника. По думите им традицията, която трябва да се спази, е рибата, която ще се готви на Никулден, да има люспи, защото те са символ на богатство.
„Още не съм решил какво да купя. Първо ще направя проверка къде какво се предлага и какви са цените. Смятам, че толстолобът, стига да е гледан в течаща вода, е по-добър вариант от шарана, дори и пържен, защото има по-малко кости“, обясни Николай Георгиев, който каза, че за празника черпи гостите си поне с два вида риба.
За домакините, които искат да си осигурят майсторски приготвен шаран, на 6 декември Община Враца организира благотворителна изложба базар, от която желаещите ще могат да избират между над 130 пълнени шарана, приготвени от работещите в социални услуги, детски градини, училища, ресторанти и местни майстори-готвачи.
)
)