Шаранът остава най-търсеният вид за Никулден, посочиха търговци в рибните магазини. След него по продажби се нарежда рибата толстолоб, която в един от магазините се предлага за 8 лева за килограм, а в други – на цени около и над 10 лева.
Проверка на БТА показва още, че в големите хранителни вериги в Шумен рибата за Никулден се предлага на по-ниски цени. В една от тях шаранът е на промоция за 6,99 лева за килограм, а в друга – за 8,99 лева.
Пресен и див шаран се предлага на пазара в Шумен за 10,50 лева за килограм, показа проверка на репортер на БТА. В съседен магазин същата риба се продава за 10 лева, когато екземплярите са под два килограма, и за 12,70 лева при по-голямо тегло. В специализираните рибни търговски обекти на пазара в града се предлага и широк асортимент от язовирна, черноморска и океанска риба.
В сравнение с 2022 г. цените на шарана в Шумен се запазват почти без промяна. Тогава пресният шаран се продаваше за 10 лева, а толстолобът – между 9,50 и 10 лева за килограм. През същата година обаче търговците предлагаха и по-дребни екземпляри на значително по-ниски цени – 6,50 лева за шаран и 4,50 лева за толстолоб.
Търговците на пазара предлагат и други видове прясна, охладена, замразена, маринована и пушена риба. Сред най-търсените видове са морски кефал, който се продава за 6 лева за килограм, очистена пъстърва – за 14,50 лева, ципура – за 21,50 лева, и лаврак – за 22,50 лева. Един от най-скъпите продукти е „месо от пушена сьомга“, което се предлага по 32 лева за килограм. За потребителите с по-ниски доходи се предлага и рибата салака за около 4 лева, която търговците описват като дребен вид херинга.
Според продавачите на риба на пазара в Шумен най-голям проблем в търговията им създават големите хранителни вериги в страната, заради които трябва да намаляват цените на предлаганата от тях риба, макар в друг сегмент - жива или прясна. По думите на Теменужка Господинова, която има рибен магазин на пазара в Шумен и развъдник за риба в едно от селата в областта „клиентът бяга при големите хранителни вериги заради ниските цени", а живата и качествена риба, която тя предлага на малко по-високи цени, често остава непродадена. Тя каза още, че най-важното при консумацията и готвенето на риба е тя да е прясна, а по-големите хранителни вериги, на по-ниски цени, предлагат често замразена риба.
„Най-важното за готвенето на една риба е да е прясна и да е качествена. За най-предпочитаната риба за Никулден – шаранът, предлагам да е пържена с брашно“, каза за БТА собственикът на един от най-реномираните ресторанти в Шумен, предлагащ в менюто си няколко вида прясна риба, с която се снабдява от местен развъдник и уточни, че в неговия ресторант порция шаран се предлага за около 15 лева. Друг известен шуменски ресторантьор потвърди думите му с допълнението, че препоръчва да се готвят котлети от голям шаран.
БТА припомня, че любителите на риболова в Шуменско могат да уловят риба за празника в различни местни язовири срещу заплащане на такса. Според народните традиции кост от шарана, наподобяваща кръст, се поставя под домашната икона в чест на Свети Николай.
5 декември 2025 г. в 09:08 ч.
)