Диетата влияе на мозъка много повече, отколкото си мислим.
Ново проучване на изследователи от Медицинския факултет на Университета на Северна Каролина (UNC), публикувано в списание Neuron, разкрива уникален поглед върху това как вредната храна пренастройва центъра на паметта в мозъка, което води до риск от когнитивна дисфункция. Това ново изследване отваря вратата към възможности за ранни интервенции, които могат да предотвратят дори дългосрочна загуба на памет, свързана със затлъстяването.
Учени откриват, че при диета с високо съдържание на мазнини (HFD) специални клетки в хипокампуса – т.нар. CCK интерневрони – стават прекалено активни. Причината е нарушеното усвояване на глюкоза от мозъка. Тази свръхактивност пречи на нормалната работа на хипокампуса и влошава обработката на паметта, дори след само няколко дни такъв режим на хранене. Подобна диета наподобява типичната западна храна, богата на наситени мазнини, като чийзбургери и пържени картофи. Изследването показва още, че протеинът PKM2, който регулира използването на енергия от мозъчните клетки, има ключова роля в този процес, пише Science Daily.
„Знаехме, че диетата и метаболизмът могат да повлияят на здравето на мозъка, но не очаквахме да открием толкова специфична и уязвима група мозъчни клетки, CCK интерневроните в хипокампуса, които биват пряко засегнати от краткосрочно излагане на диета с високо съдържание на мазнини“, казва Сонг, който е член на Центъра по невронауки към UNC. „Това, което ни изненада най-много, беше колко бързо тези клетки промениха активността си в отговор на намалената наличност на глюкоза и как само тази промяна беше достатъчна, за да увреди паметта.".
)