)
"Всички правителства считат, че храната е нещо, което е стратегически важен за населението продукт. Ако се пристъпва, трябва да е 9% ставката. За всеки бизнес е изключителен натискът. Само повишаване на производството може да доведе до благосъстояние. Когато на пазара има повече от една стока, цената ѝ пада", поясни тя.
"Във Франция ставката е 5% или 10%, зависи от продукта. В Гърция е 6%. Мотивът е, че това са средства, от които държавата трябва да се лиши. Когато започнахме да говорим по темата, още преди кризата през 2020 г., България имаше пари и можеше ефективно да въведе махнизмите, за които се борим от години. Нашите политици не искат да ни чуят с оглед дългосрочното развитие на сектора", коментира гостът.
"ДДС-то е косвен данък, това значи, че аз го плащам чрез някого и той е длъжен да го начисли, иначе ще трябва да си го извади от сметката. Нормално е този, който другия месец ще внесе ДДС, да го начисли сега. Вдигат се други разходи. Повечето хлебопроизводители работят на газ, цената на газа скочи, никой не отрази това. Цената може да бъде върната, ако се се намали ДДС", заяви председателят на Сдружение "Храни и напитки" Яна Иванова в "България сутрин"
"Тези 400 млн. от върнатата ставка ще дойдат от джоба на потребителя. Всички сдружения от години сме обединени в това, че трябва да има единна намалена ставка за храните в България. Ние сме една от трите държави в Европейския съюз, които нямат диференцирана ставка. Държавите преценяват, че това е важна социална политика и използват този инструмент. Тази ставка би допринесла за потребителя", допълни Иванова за Bulgaria ON AIR.
Πocĸъпвaнeтo нa xлябa в пъpвитe дни нa нoвaтa 2025 гoдинa вeчe e фaĸт. Това е резултат от връщането на 20% ДДC при хляба и брашното.
Единствените случаи, в които желанията на сдруженията са чути, е преди избори, категорична е Иванова.
По думите ѝ пазарът е сложен механизъм и не може да се елементизира.
Само Дания и Латвия нямат намалена ставка, поясни тя.
Последвайте канала на