)
„Другото, което забелязвам в търговската мрежа, е не смяна на цената, а смяна на грамажа. Ако един хляб е бил 400 грама, то сега е да кажем – 380 грама. Такива търговски практики виждаме вече от големите производители. Борба за пазар“, обясни Лефтеров.
„Ще вземем решение в края на този месеца, когато ще получим честитките за ток и вода“, каза още майсторът.
Сред занаятчийските хлебопекарни вече започна обсъждане на увеличение на цената на хляба с около 10%. Но това, което виждаме в магазините е, че увеличението на масовия хляб е между 20 и 40%, а на по-специалните артикули и повече. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Георги Лефтеров, майстор хлебар, който заедно със съпругата си стопанисват бутикова пекарна за занаятчийски хляб.
Георги Лефтеров подчерта, че заради по-високите цени на занаятчийския хляб, засега те на повишени от тази година.
Той допълни, че паралелно с цената на хляба, повишение в малките хлебарници ще има за другите продукти, включително и традиционната закуска за българите – баничките, като стойността им може да мине и 3 лева.
Увеличението се дължи на отпадането на нулевата ставка за ДДС за хляба, както и повишението на цените на водата и тока.
Последвайте канала на