"В момента кризата в бизнеса е по-голяма от тази по време на пандемията. Точно тогава загубихме обучените си кадри. Сега работим с персонал от чужбина, което не е най-доброто.“
Икономическият експерт в КНСБ Любослав Костов заяви, че не може да се говори за фиксирана минимална заплата по региони.
Това коментира пред БТВ съпредседателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.
Той добави, че в брашна от началото на годината има 3 вдигания на заплатата.
Той добави, че в сегашната ситуация, ако не беше се запазил ДДС от 9% за ресторантьорския бранш, са щели да последват фалити.
Той коментира и минималната заплата, която има идея да стане 50% от средната. Според него това ще даде малко спокойствие на хората.
„Досега имаме три пъти и половина увеличение на разходите. Хората усетиха инфлацията. Тя в някои места достигаше почти до 20%, според официалната статистика, а в малката потребителска кошница тя беше много по-голяма“, обясни Алибегов.
„При нас проблемът е в липсата на кадри. Сигурно има по-големи предприятия, където се достига до 20% чужди работници. Те минават през фирми, ангажираме ги от различни страни. Това е един тренд, който най-вероятно ще продължи, тъй като нашите обучените кадри си тръгнаха по време на пандемията“, обясни Алибегов.
„Категорично трябва да има национална минимална заплата, ако ще има такава по икономически дейности, но тя трябва да бъде в някакъв коефициент от тази национална минимална. По региони няма как, тъй като България е много малка държава. На места пазарната икономика е поставена под въпрос“, каза той.
5 декември 2025 г. в 09:08 ч.
)