Резултатите от изпитванията ще бъдат готови в рамките на 10 дни.
Пробите ще бъдат изследвани по физикохимични показатели и за наличие на немлечни мазнини.
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) възстанови ежеседмичните проверки на млечни продукти в търговската мрежа, които бяха ограничени заради епидемичната обстановка в страната.
Вземането на пробите се извършва ежеседмично, като на ротационен принцип представителите на институциите в комисията предлагат обект от търговската мрежа, който да бъде проверен. Всеки представител избира продукти, които да бъдат взети за изпитване.
От БАБХ информират, че комисия, съставена от представители на трите млекопреработвателни асоциации в България (Асоциация на млекопреработвателите в България, Национална асоциация на млекопреработвателите и Българска асоциация на млекопреработвателите), Комисия за защита на потребителите (КЗП), Асоциация "Активни потребители" и инспектори от БАБХ, е взела проби от шест марки сирене (краве, овче и козе), две проби кашкавал и една от салата "Снежанка".
5 декември 2025 г. в 09:08 ч.
)