В обектите за продажба БАБХ ще инспектира хигиенните условия за продажба на сладолед и спазване на условията за съхранението му.
Предприятията за производство ще бъдат проверявани до 30.06.2021 г., а до 30.09.2021 г. ще се проверяват търговските обекти като колички, щандове на открито, подвижни обекти и други за продажба на сладолед без предварително опаковане.
Ще се проверява и дали търговците предоставят на потребителите задължителните данни за наличие на вещества или продукти, които могат да станат причина за проява на алергии.
От утре 14.06.2021 г., Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни проверки на обектите за производство и продажба на сладолед в цялата страна.
В производствените предприятия инспекторите от дирекция „Контрол храни“ ще проверяват суровините и материалите, използвани за направата на сладолед, както и етикетирането на готовия продукт и ще бъдат вземани проби за лабораторни изследвания.
)