Широкомащабно изследване на учени от Харвардския университет показа, че консумацията на съдържащи захар напитки увеличава риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести и рак, съобщи сайтът MedicalXpress.
Основната причина за ранна смърт били сърдечносъдовите болести. За онези, които пиели съдържащи захар напитки, рискът от преждевременна смърт вследствие на сърдечносъдови болести бил с 31 процента по-голям. Замяната на съдържащи захар напитки с техни аналози, съдържащи заместител на захарта, значително намалила показателите за смъртност. Прекомерната употреба на въпросните аналози обаче също допринесла за съкращаване на живота.
При това консумацията на 4 и повече напитки, съдържащи заместител на захарта, дневно увеличава риска от смърт за жените. Били анализирани данни за 80 647 жени през периода 1980-2014 г. и за 37 716 мъже през периода 1986-2014 г. Доброволците отговорили на въпроси, свързани с начина им на живот, а здравословното им състояние било преценявано на всеки две години. Оказало се, че консумацията на 1-4 съдържащи захар напитки месечно увеличава риска от преждевременна смърт с 1 процент, на 2-6 напитки седмично - с 6 процента, на 1-2 напитки дневно - с 14 процента, а на 2 и повече напитки дневно - с 21 процента. Връзката между напитките и смъртността била по-силно изразена сред жените, отколкото сред мъжете.
)