Гъбите шийтаке отстъпват по популярност на най-известните гъби в света - печурките, въпреки че ги превъзхождат по хранителна стойност. "В Древна Япония тези гъби неслучайно са били смятани за еликсир на живота", отбелязва д-р Бруър.
Медицинският консултант д-р Сара Бруър допълва, че гъбите шийтаке блокират ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) по подобен начин на АСЕ-инхибиторите - клас лекарства срещу високо кръвно налягане.
Някои други ядливи гъби като кладница, зимна припънка (енокитаке) и обикновена манатарка също съдържат еритаденин, но в по-малки количества.
Според някои експерти гъбите шийтаке допринасят за понижаване на високото кръвно налягане.
Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане, като предприемат известни промени в начина си на живот или хранене. Една от промените, предложена от британски специалисти, е да се консумира определен вид гъби, пише в. "Дейли експрес".
Въпросните гъби са богати на химикала еритаденин, който блокира активността на ензим със съдосвиващо действие. Това е важно, тъй като когато съдовете се свиват, налягането на преминаващата през тях кръв се увеличава, обяснява диетоложката Джулиет Келоу.
Гъбите шийтаке освен това са отличен източник на всички незаменими аминокиселини и на витамини B1, B2, B12 и С. Те съдържат и повече витамин D от което и да е друго растение. Наличните в тях магнезий и калций също допринасят за понижаване на кръвното налягане.
)