В доматите има ликопен, който предпазва от рак на простатата, като обезврежда свободните радикали.
Гъбите стимулират активността на имунната система, а магданозът блокира образуването на кръвоносни съдове в раковата тъкан.
Съдържащият се в лука и чесъна алицин се свързва с токсините, които предизвикват рак, и способства за тяхното извеждане, обясни диетологът Торал Шах.
Съединения в горските плодове блокират активността на протеините, които предизвикват неконтролирано делене на клетките.
Британски диетолози посочиха продуктите, които при постоянна употреба значително понижават риска от рак. Това са кромидът, доматите, горските плодове, гъбите и магданозът, съобщи в. "Дейли телеграф".
Промяната на начина на хранене и включването на повече зеленчуци и плодове в менюто намаляват вероятността от възникване на злокачествени заболявания с 80 процента. За профилактика е полезна и средиземноморската диета, която осигурява омега-6 и омега-3 мастни киселини и много антиоксиданти и фибри.
Храната с много животински мазнини предразполага към някои видове рак, например на червата, млечната жлеза, простатата и белите дробове. Един от рисковите фактори е наднорменото тегло. Затлъстяването е причина за 14 процента от смъртните случаи от ракови заболявания при мъжете и 20 процента при жените.
)