Скок в търсенето на джин това лято, отчитат търговците. На годишна база категорията расте със 7%. Джинът е предпочитана напитка от дамите, показват консуматорските проучвания. Близо две трети от потребителите са от нежния пол като консумацията му през летните месеци се увеличава.
Барманите на свой ред разказват, че своеобразен ренесанс правят семплите коктейли с джин, които могат бързо да се приготвят и в домашни условия като “Джин-тоник“. Разновидностите са много. Класическата рецепта включва две части джин, една част сок от лайм, тоник до върха на висока чаша и малко лед. Разбира се, когато има качествен продукт, всеки може да "режисира" свое авторско питие. Когато говорим за коктейли с джин не може да подминем класическото „Мартини”. То се прави именно от джин и сладък вермут, а сухото „Мартини” съответно от джин и сух вермут.”Джин-фис” е друга популярна разновидност за консумацията на джин. Този коктейл идва от Америка, но е превърнат в тотална класика в Европа. Основните съставки освен алкохола са лимонов сок, пудра захар, газирана вода, лед.
Особеността на тази категория алкохол е силната сезонност. Причините за ръстовете на продажбите през летните месеци са ненатрапчивият вкус на напитката и най-вече ароматът на хвойна, който предизвиква усещане за прохлада. Започва да се произвежда през XVII век, а за негова родина все още се спори между Холандия и Англия. Със сигурност обаче англичаните са тези, които популяризират и налагат питието. Затова качествените джинове се правят по автентичната London Dry Gin технология. Добрата новина за българския пазар е, че консуматорите стават по-информирани и търсят качеството, коментираха търговци.
Потребителят обаче става все по-информиран и търси качество, отчитат търговците. Все по-предпочитани са джиновете по автентична London Dry Gin технология. Тя се прилага и при производството на джин 6th Sense London Dry Gin, който е сред лидерите на пазара у нас. Продажбите му са скочили на годишна база с 30%. Особеност на London Dry Gin технологията е, че не се добавят изкуствени аромати след дестилацията на хвойна.
)