Така съдържанието на захари в майонезата например може понякога да достигне количество, това като във вафлите. Иванов уточни, че за да се стигне до диабет, човек буквално трябва всеки ден да яде подобни храни.
Консумацията на кренвирши, майонеза, лютеница и други „индустриални храни” може да доведе до диабет заради захарите, вложени в тях. Причината е, че масово в хранителните продукти се влага нишесте, прости захари и/или глюкозофруктозен сироп. Това коментира Сергей Иванов, директор на Центъра по биология на храните, цитиран от „Телеграф”.
В най-рисковата група попадат младите хора, които консумират ежедневно кренвирши и лютеница. Част от въглехидратите, например модифицираните нишестета, са трудно смилаеми и могат да доведат до здравословни проблеми при някои хора. Нишестето се използва и при производството на лютеница е установено, че в буркан, в който е с тегло 500 грама, има 10% захари, което се равнява на 10 чаени лъжици захар. Нишестето, което е основна съставка в хранителната индустрия, обикновено се използва и за задържане на повече вода в продуктите. Така в кренвиршите водното съдържание започва от 50% и стига до 80%.
Също така най-често при производството им вместо месо се влагат остатъци от прасета, крави, пилета и т.н., както и пера от пернатите или нокти и рога, които минават през специална машина за пресоване, която ги превръща в пюре. Иванов посочи още, че нишестето се ползва и за производство на готови салати. Това се прави, за да се постигне ниска цена.
)