Нов вирус удря в очите

share

За нов вирус, който върлува в момента в цялата страна, сигнализират общопрактикуващи лекари, пише в. "Преса".

Пациентите се оплакват от неразположение, гадене, главоболие, температура и болки в ставите. След няколко дни обаче инфекцията засяга очите, като най-често предизвиква конюнктивити.

"При вирусния конюнктивит очите се зачервяват, появява се болка и силно дразнене, секреция, могат да се подуят и клепачите", обясни д-р Найденова от "Пирогов". От началото на седмицата през кабинета й са преминали повече от 100 пациенти с подобни оплаквания.

Заболяването не уврежда зрението трайно, но е доста упорито, а ако не се предприеме адекватно лечение, инфекцията може да засегне дълбоките части на окото. Затова консултацията с офталмолог е задължителна.

Д-р Найденова предупреждава, че конюнктивитът е много заразен, като освен от ползване на общи кърпи или калъфки за възглавници, можем да го пипнем и при докосване на замърсени повърхности, кихане или кашляне. Вирусът може да остане жив цели две седмици и по банкнотите, дръжките в градския транспорт и бюрата в офисите.

По-рядко, но по-жестоко протичат херпесните зарази в очите, предупреждават офталмолозите. Вирусът се активира най-вече при отслабен имунитет, силен стрес или прекаран грип. Започва със сърбеж, болка, обилно сълзене и дразнене от светлина. Ако не се предприеме правилното лечение, инфекцията може да засегне дълбоките части на окото и да наруши прозрачността на роговицата, което пък води до увреждане на зрението", обясни д-р Найденова.

Водещи новини

Още новини