Модернизират Плевенската университетска болница

share

В Плевен беше даден старт на мащабен проект за модернизиране на Университетската болница „Д-р Георги Странски".

Стойността на инвестицията е над 6 милиона и половина. Средствата са за ремонт, оборудване и високи технологии за диагностика и лечение на ракови заболявания. Финансирането е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет, информира БНТ.

В проекта, освен доставка на медицинска апаратура, са предвидени и мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания. Университетската болница има средно по 40 хиляди пациента и обслужва регион с население над 1 милион души.

По думите на Полина Тодорова, основната цел, която е заложена в проектната документация, е осигуряване на подходяща и ефективна здравна инфраструктура.

Проф. д-р Григор Горчев - ректор на МУ - Плевен, изрази удовлетворението си от проекта. В момента се мисли перспективно по отношение на нови технологични болници. По този начин ще бъде затворен процесът на лечение, защото тук не говорим само за лечение, говорим и за обучение на студенти, каза той.

Проектът предвижда монтиране на десет нови апарата и системи. Очаква се от догодина в Клиниката по онкология да заработи и линеен ускорител за лъчетерапия. Новата апаратура, заедно с единствената у нас система за роботизирана хирургия „Да Винчи", ще позволи лечебното заведение да получи статут на болница с национално значение.

Водещи новини

Още новини