България и Румъния най-заразни в ЕС

share

60 на сто от инфекциозните болести по Европа, са в България и Румъния. Това заяви професор Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести по време на обсъждането на Стратегическата рамка за подобряване на здравето на нацията в периода 2014-2020.

Твърдението му бе провокирано от статистика, представена от заместник здравния министър Десислава Димитрова, според която смъртността у нас, породена от инфекциозни заболявания, е намаляла.

Според председателя на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков пък никъде в стратегията не фигурира профилактиката. По думите на Шарков всички здравни стратегии в света не само, че включват профилактиката, но и започват с нея.

Здравният министър Десислава Атанасова обобщи проблемите в здравеопазването с твърдението, че в предишните години то е било някъде назад в приоритетите на страната. Тя допълни, че ако България няма точно оформена стратегическа рамка по отношение на действията, които ще предприеме в сектора, то няма смисъл да очакваме европейско финансиране в системата. Атанасова посочи, че основни приоритети за следващия период са именно еврофинансирането, редом до електронното здравеопазване и подобряването на спешната помощ.

Водещи новини

Още новини