Зачестяват случаите на хепатит А във Видинско

share

Последните данни за заболеваемостта от хепатит А показват, че докато в края на септември имаше известно задържане и дори намаление на случаите, то в началото на октомври отново има увеличение. Това каза д-р Гергана Джамбова, директор на Регионална здравна инспекция-Видин.

Най-голям е броят на заболелите в Белоградчик. За трите месеца от появата на заболяването там са регистрирани 142 случая. Основно те са в ромската махала и при деца до 18 години. Напоследък се наблюдава увеличение на заболелите и от другите квартали на града, като това са хора между 30 и 60 години, добави д-р Джамбова. Увеличение на заболелите има и в община Чупрене. Там общият брой на установените случаи е 26. В град Видин заболелите са 15. Другите засегнати общини са Грамада и Ружинци, т.е. засегнати са 5 от 11-те общини в областта, уточни директорът на здравната инспекция.

Във връзка с регистрираните случаи на болестта се издават предписания на детските градини и училищата, тъй като групата, която е засегната, е предимно от деца до 18 години – около 90% от заболелите. Извършени са проверки в детските заведения в Белоградчик и Чупрене относно изпълнението на предписанията, извършването на дезинфекция и подсигуряването на условия на измиване на децата. Взети са проби от водоизточниците на Белоградчик и Чупрене. Отклонения от нормите не са установени, уточни д-р Гергана Джамбова.

Водещи новини

Още новини