Десислава Атанасова: Не съм доволна от бюджет 2013

share

Министерството на здравеопазването ще получи 100 млн. лева по-малко през 2013 година.

Аз вече съм възразила срещу новия бюджет и съм писала на Симеон Дянков, съобщи министър Десислава Атанасова в студиото на сутрешния блок на Нова ТВ. Изразила съм мнение пред премиера, че ни трябват повече пари за лечението на деца в чужбина, както и за капиталови разходи от рода на заплати. Нуждаем се от далеч повече средства по тези програми. Голям проблем е заплащането на медицинските сестри, призна Атанасова. Увеличението на заплатите трябва да се случва за целия персонал, както стана в спешната помощ. На въпрос за ремонтирането и обновяването на болниците в малките градове Атанасова подкани кметовете на общините да вземат по-дейно участие в европроектите, които се занимават с отпускането на пари за здравеопазване. Ние правим всичко възможно да усвояваме повече средства по оперативни програми, които да отиват за ремонти на болници и спешни центрове. Атанасова призна, че в спешните центрове техниката е на добро ниво. Проблемът е с екипите. Именно затова, започваме курсове и лекции за подобряване квалификацията на работещите там.

Десислава Атанасова не подмина и въпросите за зачестилите смъртни случаи на пациенти заради лекарска небрежност в Майчин дом и Дупница. От РЗИ проверят всички случаи. Отговорност следва да понесат всички виновни, но след като приключат проверките и се констатира, дали лекарите имат вина или не, заяви тя. Не мога да си представя, че някой лекар ще допусне умишлена смърт на пациент. Искам да се върне доверието в българските специалисти.

Атанасова не подмина и идеята за връщане на тютюнопушеното на обществени места. Забраната за пушенето на обществени места е правилна стъпка. Аз категорично няма да подкрепя законопроекта за връщането му. Пушенето е водеща причина за множество здравни проблеми сред обществото. Много по-добре е да сме туристическа дестинация с нашата хубава природа и археологически паметници, отколкото да сме дестинация за пиене и за пушене. На едно от първите места в света сме по тютюнопушене сред младите хора, което е много лошо, завърши здравния министър.

Водещи новини

Още новини