От септември електронните рецепти за лекарства, които се заплащат от НЗОК, ще могат да бъдат изпълнявани и частично

Булфото (архив)
share

От септември електронните рецепти за лекарства, които се заплащат от Национланата здравносигурителна (НЗОК), ще могат да бъдат изпълнявани и частично. Това съобщиха на сайта си от Министерството на здравеопазването.

Промените са указани в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, обнародвана в средата на август. Основната цел е да се улесни достъпът на пациентите до предписаната терапия.

Към момента е-рецептите се изпълняват само напълно, което създава трудности, когато определено лекарство липсва в дадена аптека.

С промените ще бъде възможно електронна рецепта, която е частично изпълнена, останалата част да бъде изпълнена по-късно в същата или в друга аптека, сключила договор с НЗОК.

Окончателното изпълнение може да се осъществи до два работни дни от първоначалното частично изпълнение, но не по-късно от датата на изтичане на срока на валидност на електронното предписание.

Промените в наредбата налагат обновяване на софтуерите на аптеките спрямо Националната здравноинформационна система, за да може всеки фармацевт да вижда, когато дадена рецепта не е изпълнена напълно. Адаптирането на софтуерите ще продължи и в първата седмица от септември, след което частичното изпълнение на рецептите ще бъде възможно навсякъде.

Издадените до влизане в сила на наредбата електронни предписания се изпълняват по досегашния ред, в срока им на валидност. Наредбата влиза в сила от 1 септември 2024 г., се посочва в документа, обнародван в Държавен вестник на 13 август тази година.

НЗОК стартира СМС и Вайбър известяване

Водещи новини

Още новини