2524 души са сменили личния си лекар в Хасковско през юни

pixabay
share

Над 1,1% или 2524 от пациентите, които имат личен лекар в Хасковска област, са направили смяна на джипито си през юни тази година, съобщи директорът на Районната здравноосигурителна  каса (РЗОК) в Хасково Ирина Колева, цитирана от БТА.

За сравнение през декември 2023 година правото си на нов избор, което е възможност два пъти годишно, са използвали 5479 души.

Най-голям е броят на хората, направили нов избор на общопрактикуващ лекар през юни в община Симеоновград, където с нов личен лекар са 29,08 на сто от осигурените или 533 души. Промяната се е наложила заради прекратена лекарска практика там. Проблемът е решен, има нова разкрита практика, информира Ирина Колева.

Да сменим личния лекар: Мисия (нe)възможна

Чака се излизането на регистрацията и на нова лекарска практика в Харманли. До дни ще бъде сключен нов договор с общопрактикуващ млад лекар, който за пръв път ще работи по договор с РЗОК, съобщи още Ирина Колева.

За сметка на това обаче е закрита практика на общопрактикуващ лекар в Тополовград, който е починал. Закритата практика е с над 2 000 пациенти. Същите следва да направят избор на нов лекар между останали двама в града. Това е една от ситуациите, при които пациентът си избира личен лекар по всяко време на годината, извън двете законови възможности, които са през юни и декември.

При предоставената възможност за смяна на личен лекар през юни, от нея са се възползвали в областния център Хасково под един процент от хората или 858 души от всички 94806 пациенти с джипи, сочи справката на РЗОК.

От районната каса припомниха, че Националната здравноосигурителна каса е предоставила възможност чрез Персонализираната информационна система изборът на общопрактикуващ лекар да се прави и онлайн, но здравноосигуреното лице трябва да има електронен подпис, с който да подпише регистрационната форма за избор на личен лекар.

 

Водещи новини

Още новини