Да сменим личния лекар: Мисия (нe)възможна

  • 12 юни 2024 07:18

  • 1518
  • 1
Да сменим личния лекар: Мисия (нe)възможна
© pixabay

Броят на общопрактикуващите лекари у нас драстично намалява, а нови попълнения в редиците им почти няма. До края на юни всеки здравноосигурен може да смени личния си лекар, обаче при тези обстоятелства това се оказва мисия невъзможна. В Русе за 24 години от началото на здравната реформа договора си със Здравната каса са прекратили 60 лекари.

Броят на личните лекари в Русе е намалял с над 40% - в момента те са 86 при 146 през 2000 година.

Практиките са запълнени и не приемат нови пациенти. Айлин Еминова дълго търсила за себе си и за детето си общопрактикуващ лекар.

"В Русе трудно се намират лични лекари. Още в началото на бременността почнах да си търся и намерих след като родих личен лекар. Не приемат всички лекари вече, отказват", коментира Айлин Еминова пред БНТ.

За последните 5 години в Русе са регистрирани само трима нови общопрактикуващи лекари.

"Твърде малко е на база на това, че те намаляват. В смисъл – повече са тези, които прекратяват практика поради една или друга причина – поради навършване на пенсионна възраст, заради смърт на общопрактикуващия лекар, имаме прекратени 2 договора на двама ОПЛ, които откриха практика за специализирана извънболнична медицинска помощ", обясни Живка Георгиева – началник на отдел "Извънболнична помощ".

Специалността е непривлекателна най-вече заради голямата натовареност - да са на разположение 24 часа, както и конфликтните ситуации.

"Те са на първа линия и пациентите, първият лекар, с който се сблъскват. Неразбирането на част от пациентите, че ОПЛ не са само да раздават направления", каза Живка Георгиева – началник на отдел "Извънболнична помощ".

Д-р Айрин Сюлейман е общопрактикуващ лекар от 6 месеца. Тя е само на 27 години. Преди това 3 години е работила в друга практика. И е от малкото, които записват нови пациенти.

"Приятелка ми я препоръча, която е доволна", сподели Теодора Маркова.

Здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар до края на юни

Въпреки натовареността, д-р Сюлейман има желанието и ентусиазма да работи.

"Труден е процесът, бих казала, много стъпки, всичко е ново, макар и да бях малко запозната с процеса. Работата при нас е непредвидима, риска винаги го има, отговорността на 100% я има. Но когато си обичаме работата, всичко си заслужава просто", категорична е д-р Айрин Сюлейман – общопрактикуващ лекар.

В русенска област няма незаети практики, включително и по селата. Но ако броят на личните лекари продължава да намалява, в един момент може да се окаже, че има здравноосигурени без достъп до медицинска помощ.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1518 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.12 | 10:58

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини