Ваньо Шарков: Няма пари за лекарствата на ветераните

share

"Решението на ГЕРБ на проблема с лекарствата на ветераните от войните е заблуда", заяви зам.-председателят на Здравната комисия в парламента д-р Ваньо Шарков във връзка с намереното вчера решение на проблема с безплатните лекарства на ветараните от войните, които им се полагат по закон.

След среща при президента Росен Плевнелиев на представители на здравното, финансовото, военното и социалното министерство, на която бяха изяснени бюрократичните пречки, оставили военнонвалидите без лекарства, министър Атанасова обясни възможното решение на проблема. Според нея ветераните ще се снабдяват с лекарства от аптеките, които ще се отчитат на НЗОК, а касата ще получава финансиране от Агенцията за социално подпомагане с целеви средства от държавния бюджет. Така ветераните няма да плащат в аптеките според Атанасова. По думите му това са голи обещания, които не са подплатени със съответната законова база.

Според Шарков в Закона за бюджета на социалното министерство няма предвиден трансфер на средства към НЗОК за плащането на лекарствата на ветераните от войните, в закона за бюджета на НЗОК няма предвиден приход от Агенцията за социално подпомагане и в ЗЗО няма подобна дейност на касата.

"Освен това този проблем бе създаден от самите ГЕРБ. Вместо да упражнят достатъчен контрол върху общините при харченето на тези средства, те спряха тотално плащанията", коментира д-р Шарков.

Според него решението е половинчато, защото военноинвалидите и пострадалите, които са много повече от ветераните от войната, продължават да са задължени да си доплащат лекарствата.

Водещи новини

Още новини