Индийска подправка предпазва от диабет

share

Пигментът „куркумин”, който се съдържа в куркумата (индийски шафран), може да предотврати развитието на диабет.

До това заключение са стигнали тайландските учени. Експертите са доказали, че при всекидневен прием на куркумин в продължение на девет месеца изследваните не са развили диабет. Общо в експеримента са участвали 240 души с диабет, съобщава Meddaily. След известно време при 19 от 116 души диабетът се развива, сред 119 лекувани с куркумин болестта не е била открита.

Според специалистите куркуминът намалява възпалението и се бори с оксидативния стрес. И двете явления подпомагат развитието на диабет. Те са стигнали до заключение, че куркуминът подобрява бета-клетките, които произвеждат инсулин.

Водещи новини

Още новини