Здравният министър: Грешка в цената провали поръчката на медицинските хеликоптери

бТВ
share

Очакваме общото становище на Европейската комисия за целия ЕС за идентични мерки за хората, които пристигат от Китай. Българската позиция е такава, че в момента нямаме проблем с Ковид ситуацията в страната. По-скоро настъпва грипната вълна, чийто пик очакваме през февруари месец. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„Ще се съобразим със становището на ЕК. Нашето становище е, че всяка държава членка на ЕС трябва да налага не ограничения, а мерки и превенция спрямо ситуацията в страната”, категоричен е той.

По думите му много трудно ще бъде да се оценява всеки пристигащ от Китай: „Много от тях кацат на летището в Истанбул или на други летища, а след това идват при нас. А ако установим един положителен в самолет, какво става с другите пътници? Провеждаме разговори с китайските представители в страната.”

„Аз казах, че трябва да се прекрати договорът за доставка на Ковид ваксини, договорени на общ принцип от ЕК преди ние да дойдем на власт, и средствата, изхарчени за тях, да се възстановят. Трябва да се бракуват над милион дози. Това са доста пари, които може да отидат например в детското здравеопазване”, смята той.

Той е категоричен, че няма да се лишим от медицински хеликоптери: „Поне усилията на служебното правителство ще доведат до това до края на годината да имаме хеликоптер. Две обществени поръчки се провалиха – тази инициатива за хеликоптерите е лично на президента Румен Радев, който положи огромни усилия това да се случи. В крайна сметка се яви една фирма, дала по-висока цена от заложената. Едната поръчка беше в Министерство на транспорта, другата – в Министерство на здравеопазването. Ниска е експертизата на хората, които са изготвили обществената поръчка.”

Мариян Боновски: Ако имахме спешна въздушна помощ, можехме да спасим около 25 хиляди живота

Според него грешката е в цената, в гаранционното обслужване, в цената на другата доставка на хеликоптери: „Затова не участват други фирми. Надявам се февруари отново да се пусне поръчка с реални параметри, с експерти в областта, за да имаме до края на годината хеликоптери. Гарантирам Ви го.”

По повод Националната детска болница в страната, той заяви: „В декларацията на ПП пише, че ще я направят до септември. Учудвам се, защото осем месеца под тяхното управление проектът за това беше тотално замразен.”

„Има излишни болнични легла. Не говорим за излишни легла като цяло в държавата, а за това, че трябва да насочим усилия повече към доболничната помощ. Това значи сериозна реформа в здравеопазването”, каза още той.

За липсващите лекарства по аптеките, министърът обяви очакваните доставки в следващите месеци: „Нека погледнем по-широко. В цяла Европа има недостиг на лекарства – антивирусни и антибиотици. Германия очаква фалит на държавните си болници. Не може само да критикуваме – нека погледнем добрите неща. Със сигурност има недостиг на някои медикаменти, но той е временен – 5-7 дни. Нека не търсим лекарствата само в една аптека –ако го няма в „Люлин 1”, може в „Люлин 5” да го има.”

Той призова и лекарите да са гъвкави и да търсят подобни медикаменти, да гледат по-широко на възможностите.

Липсват масови антибиотици за деца и възрастни, както и противогрипни средства

„Още ноември отпуснахме средства и за РЗИ, и за Спешна помощ като материално стимулиране. Помните, бяха в стачна готовност. Сега декември месец го направихме устойчиво – над 4 млн. лв.отпуснахме, или 30% увеличение на заплатите”, допълни още той.

Министърът призна за съществуващ проблем с ТЕЛК: „Малко са кадрите, които искат да работят в ТЕЛК. Заплащането за едно решение за ТЕЛК трябва да се промени. Наистина има забавяния с комисиите и трябва да се помисли за корекция на Наредбата и заплащането.”

„Недостиг на легла няма в момента”, потвърди той.

Водещи новини

Още новини