Маджаров: Отпадането на хартиените рецепти не означава, че пациентите ще получат дистанционно лечение

Нова телевизия
share

Отпадането на хартиените рецепти не означава, че пациентите ще получават дистанционно лечение. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. 

„Дори да отпаднат и да останат само електронните варианти, те пак трябва да посетят личния си лекар, да им бъде предписано лично лечение и чак тогава да отидат в аптеката”, каза още медикът.

Националният съвет на БЛС настоява хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната такава и напомня, че лекарят е лекар във всеки един момент, не само в работно време и пред своя компютър.

БЛС: Неразумно и нерационално е пълното отпадане на хартиената рецепта

Според тях такава реформа ще доведе до допълнително напрежение по оста “лекар - пациент”.

Около 30% от лекарите са на възраст на 65 години, подчерта д-р Маджаров и заяви, че не всеки от тях може да се справи с дигитализацията.

„Няма разработено и мобилно приложение, което означава, че трябва да си задължително зад компютър, за да изпишеш лечение на пациент”, обясни председателят на БЛС и каза, че в цяла Европа системата позволява изпитването на лекарства и на хартиен носител.

Водещи новини

Още новини