Разкриха далавери за милиони в Пирогов, поръчвали си дизайнерски мебели

share

В понеделник е приключила работата по доклада за Пирогов. Той ще бъде над 150 страници, разкри пред БТВ здравният министър Десислава Атанасова. Предварителните данни обаче сочат разминаване в обществените поръчки, гражданските договори и допълнителното материално стимулиране.

Има нарушение в Закона за обществени поръчки, като е допуснато разделение – правят се няколко поръчки с три и повече договора за един и същи предмет. Любопитното е, че се взема решение с протокол на дата, която предшества самото събиране на офертите. Десислава Атанасова цитира и случай, в който фирмите са поканени да представят оферти до 14 юни 2011, а решение е взето още на 12 юни. Това означава, че се имитират обществени поръчки. Друг случай е за избор на изпълнител, който дори не е бил поканен да подаде оферта, разкри Атанасова.

Нарушенията в Пирогов включват и издадени касови ордери за постъпили суми за дарения, но липсва подпис на дарител. Още по-драстични са случаите, при които се дарява техника и в деня на самото дарение, комисия се събира и бракува техниката. След това техниката изчезва и не се знае какво се случва с нея, тъй като липсва информация, недоумява Атанасова.

За две години сумата на сключените гражданските договори възлиза на 1,9 млн. лв. Това е огромна сума, категорична е Атанасова. Има заповеди, които влизат в сила с дата предхождаща датата на сключване на самия договор. Има дори случаи за изплащане на суми за минали години.

Пирогов е сключвала и комични договори като например за опис и подредба на книги и консултиране на избор на литература на пациента на стойност 5400 лв. Има и договор за анализ за разход на електрическа енергия и недопускане на загуби от здравнонеосигурени лица, който е на стойност 25 000 лв., разкри Атанасова. Върхът на абсурда обаче е договор за разработка на дизайнерски мебели за Пирогов, както и за риене на сняг за 7000 лв.

По отношение на бонусите здравният министър разкри, че администрацията на лечебното заведение взема много повече от лекарите. Атанасова цитира и основната заплата на лекарите в отделенията, които достигат 600-700 лв. Секретар от администрацията обаче е взел общо 53 000 лв., докато в същото време един лекар е взел едва 4000 лв. ДМС.

Водещи новини

Още новини