Няма да се отменят търговете за лекарства в болниците

share

Не смятам, че трябва да се отменят търговете за лекарства в болниците. Този начин на осигуряване на лекарства за лечение на онкоболни пациенти е по-добър в сравнение с централизираните доставки, които се извършват от Министерството на здравеопазването до 2010 г. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по време на днешния парламентарен контрол, съобщава "Дарик радио". Според Атанасова търговете позволяват болниците по-точно да планират количеството на лекарствата за онкоболни.

Здравното министерство ще използва съществуващите към момента механизми, посредством които могат да бъдат контролирани и мониторирани цените на лекарствата, каза още Атанасова. Тя припомни, че е направено предложение за промени в нормативната уредба с оглед оптимизиране на публичните разходи за осигуряване на лекарствени продукти.

Ще се използва и механизмът за служебна проверка, която се прави след изтичането на една година от ценообразуването. Служебните проверки и в момента се извършват - проверени са 855 лекарствени продукта, като на 455 е намалена цената.

Оптимизиране на цените на лекарствата ще се постигне и чрез договаряне с притежателите на разрешение за употреба на отстъпки от стойността, на която НЗОК заплаща за съответните лекарства. Екипът на министерството вече е готов и с предложения за промени в Наредбата за цени и реимбурсиране.

Министър Атанасова посочи още, че може да се предложи намаляване на нивата на надценките на търговците на едро и на дребно на лекарства. Има предложение и за увеличаване на броя на държавите, с които България се реферира, от 8 на 16, избрани на принципа да имат сравнително стабилна валута.

Диференцираната ставка на ДДС за лекарствата е обсъждана нееднократно, но в средата на бюджетната година не е възможно да се направи такава промяна, каза още министър Атанасова.

Водещи новини

Още новини