Екип на ТВ7 реши да направи експеримент: къде има повече нитрати - във вносните пресни картофи, в българските ранни картофи или в старите картофи?
След като беше изцеден сок от трите вида "изследвани" картофи, той беше проверен с лакмус, отчитащ наличието на натрати. Резултатите: във вносните няма никакви, в българските пресни картофи обаче съдържанитето на нитрати е около много пъти над нормата, в старите картофи - незначително съдържание на нитрати.
Оказва се, че българинът търси на пазара картоф с неправилна форма, така разпознавали произхода им. Колкото по-деформиран е картофът, значи е български", каза жена на пазара, която вярва, че в нашенските картофи нитрати няма. Те обае идват от изкуствените торове, които производителите слагат, за да изкарат ранна реколта.