18 деца от ДМСГД Плевен починали за година и половина (видео)

share

Тежки нарушения е установила назначената от Министерството на здравеопазването проверка в скандалния Дом за медико-социални грижи (ДМСГД) в Плевен.

На пресконференция здравният министър Десислава Атанасова каза, че проверката е извършена със заповед от 5 април, срокът е бил до 4 май, но е приключила предсрочно.

Пенка Белева от Инспектората към здравното министерство, който е извършил проверката, заяви, че въз основа на документите комисията е констатирала редица несъответствия с вътрешните правила.  Установени са нарушения при проверката на касовата наличност, както и водене на документооборота. Липсват документи за извършени разходи. Даренията са извършвани без подпис от страна на дарителя, което води до съмнения за количествата.

Храната се е доставяла с формален подпис от страна на ръководството, като дажбите са били мизерни. Констатирани са нарушения и при съхраняване на продуктите. В един склад са съхранявани документи и белина заедно с хранителните продукти. Самото меню не е съобразено със здравословните проблеми на децата. На комисията не са предоставени документи, които да доказват количеството и качеството на готовата храна, което е нарушение на закона за счетоводството.

Здравният министър каза, че храна от "първо", "второ" и "трето" е смесвана и е давана в шишета на децата, вместо да се приучават да се хранят с прибори. "Едва ли децата са хранени с калмари, с полезна и калорична храна", добави тя. Атанасова уточни, че е назначен конкурс за нов директор на дома и е назначен временно изпълняващ длъжността. Тя обясни, че засега отговорност за децата ще носи директорът на Регионалната здравна инспекция-Плевен.

Стана ясно, че осемнадесет деца от дома в Плевен са починали за година и половина.  В дома живеят 150 деца, за които се грижат 172 служители. Предстои лечението на повечето от тези деца да бъде извършено в различни болници. Повече деца няма да бъдат настанявани в този  дом, каза още тя. Констатациите от проверката ще бъдат представени в  Държавната финансова инспекция и в Главна инспекция по труда, посочи министър Атанасова. Тя уточни, че Окръжна прокуратура -  Плевен се е заела с данните от проверката. Предстоят проверки и в другите домове за медико-социални грижи  за деца в страната.

Водещи новини

Още новини