Здравни чиновници: Съберете пари за детето си и тогава ще ви разрешим лечение

share

Невероятен абсурд съществува при отпускането на средства за лечение на деца в чужбина. Има лимит от 180 000 лв, които държавата отпуска.

Ако обаче операцията на децата струва повече, родителите трябва да съберат остатъка. Абсурдът е, че държавата чака родителите да съберат този остатък, за да отпуснат и гарантирания лимит от 180 000 лв. Тъй като родители не успели да съберат остатъка е починало шестмесечно момиченце. Сега същата съдба грози и тримесечния Александър Николов. Той е с диагноза атрезия на жлъчните пътища и единственото му спасение е чернодробна трансплантация в чужбина. В Германия тя струва 115 000 евро, докато държавата гарантира само 180 000 лв. Да искаш пари от хората е унизително за семейството, но когато става въпрос за детето сме готови за всичко, споделя бащата Станимир. Майката Петя Николова не крие недоумението си как е възможно след като и двамата са здравноосигурени да няма възможност лечението да минава през касата.

Причината е че НЗОК няма клинична пътека за трансплантации и редки заболявания, каза в предаването Тази сутрин Десислава Хурмузова от неправителствената организация Save Darina. Работя по правила, които са ми определени, ако зависи от мен искам всички деца да се излекуват, но лимитът е наложен, обясни председателят на Фонда за лечение в чужбина Павел Александров.

Водещи новини

Още новини